GLAVNI MENU OSZTÁLYOK
Tüntettek a nyolcadikosok! - Školski udžbenici
Tüntettek a nyolcadikosok!
2014.05.27.

A kisérettségi eltörlését követelik

Mintegy 500 belgrádi nyolcadikos tüntetett hétfőn a szerb képviselőház és az oktatási minisztérium épülete előtt, a kisérettségi eltörlését követelve. Miután rövid eszmecserét folytattak a minisztérium képviselőivel, egyikük azt nyilatkozta, hogy kedden küldöttségüket az oktatási minisztériumba várják megbeszélésre.

Azért követelik a záróvizsga eltörlését, mert az árvíz sújtotta területeken a végzős diákoknak nincs idejük felkészülni a kisérettségire, másrészt viszont a próbatesztelések rossz eredményei, valamint az, hogy késve jelentek meg a felvételi feladatgyűjtemények, szintén indokolttá tennék, hogy csak az általános iskolai eredmény számítson a középiskolába való bejutásnál. Azzal érvelnek: tavaly a tesztek kiszivárogtatása miatt törölték el a kisérettségit, idén pedig a természeti csapás és a rossz szervezés miatt kellene elmaradnia.

A rendőrök időről időre lökdösték a diákokat, igyekezvén eltávolítani őket a parlament előtti térről, ugyanis az épületben zajlott a képviselőházi ülés.

A diákok elmondták, a kisérettségivel kapcsolatban nagy számú levelet írtak a minisztériumnak, de senki sem válaszolt ezekre.

Állításuk szerint a tanárok és a diákok is támogatják őket, de a tanárok az állásukat féltik. Mint hangoztatták, a belgrádi általános iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák fórumai is támogatják őket.

Egy obrenovaci tanár is csatlakozott a tanulókhoz, aki nyugalomra intette őket, amíg várják, hogy a minisztérium képviselőivel küldöttségük megbeszélje a találkozó időpontját.

(magyarszo.com)