GLAVNI MENU OSZTÁLYOK
Hurrá, itt a vakáció?! - Školski udžbenici
Hurrá, itt a vakáció?!
2014.06.30.

Az utolsó osztályfőnöki óra, még egy utolsó firkantás a padra, majd amint elhangzik az utolsó csengőszó, rohanás ki a kapun, hiszen több mint két hónapos szabadság vár ilyenkor minden iskolás diákra.

Hirtelen azt sem tudják, mivel töltsék el ezt a hosszú, napfényes időszakot. Nemcsak a fiatalok nem tudják, hogy örömükben mivel is foglalatoskodjanak az iskolamentes időszakban, hanem sokszor mi, szülők sem. Ugyanis ilyenkor rengeteg mindenre kell gondolni, ami amúgy eszébe sem jutna az embernek. Mit egyen a gyerek? Ki fog rá vigyázni? Nem kerülhet-e könnyen bajba? Mivel kössük le? És még sokáig lehetne sorolni az aggódó szülőkben felmerülő kérdéseket. Régebben még természetes volt, hogy ha vége az iskolának, akkor a gyerekek egy percet sem töltenek bezárva. Irány a város, strand, haverok, bicikli, csajozás és a megannyi jobbnál jobb program. Ma már ez nem feltétlenül van így.

Az óvodásokat is hozzászámítva – hiszen nyáron az óvodák is több hétre bezárnak – sok gyerek szüleinek okoz gondot a szünet megszervezése. Nem mindenki tud a nagyszülőkre támaszkodni, szabadságot pedig nem adnak ki a munkaadók ilyen hosszú időre. Szerencsés az a család, ahol van nyugdíjas de még aktív nagymama, aki a nyári időszakban segít.  Ennyi szabadságot ugyanis egyik szülő sem tud kivenni a munkahelyén.

Egyfajta megoldást kínálnak a napközis táborok. Csakhogy a szülők nem szívesen viszik oda a gyerekeiket, mondván, ott csak "legeltetik" őket. Úgy tartják, sok ott a problémás gyerek, akiket a hétről hétre egymást váltó pedagógusok nehezen tudnak fegyelmezni, ráadásul a renitenseket haza sem lehet küldeni. A napközis táborokat így sok szülő, pedagógus és diák is büntetésként éli meg.

Ahogy nőnek a gyerekek, az igényeik is változnak. A napközis táborok helyett inkább a szülők pénztárcáját kicsit sem kímélő bentlakásos táborokat részesítik előnyben.

Érdemes olyan tábort, vagy külön programot választani, ami a gyereknek megfelelő. Általában második, harmadik osztályban szokás elkezdeni a táborozást. Jó, ha olyan tábort választunk ki elsőnek, ahonnan a gyerek este hazajöhet. Az ott alvás már inkább harmadik, negyedik osztályos gyerekeknek ajánlott. A gyerekeknek kifejezetten jót tesz, ha nyáron egy táborban be van osztva a napjuk, ugyanis a szigorú napirend nem terheli meg őket úgy, mint a felnőtteket.