GLAVNI MENU OSZTÁLYOK
Szerbia nem kér az okos tanárokból? - Školski udžbenici
Szerbia nem kér az okos tanárokból?
2014.03.17.

Tisztázatlan okok miatt felmondtak az ország egyik legtehetségesebb tanárának az Újvidéki Egyetemen. Ivana Kovačićot az ország öt legnevesebb tudósa között tartják számon.
Ivana Kovačić 2009 óta kutat, dolgozik és tanít az Újvidéki Egyetemen. Szerbia és Európa egyik legjobb fizikusának tartják, a southampton-i és a sheffield-i angliai egyetemeken vendégelőadó. Most munka nélkül maradt, mert nézeteltérésbe keveredett Dragan Spasićtyal, a Műszaki Tudományok Karának tanszékvezetőjével.
Ivana Kovačić, egyetemi tanár, Műszaki Kar, Újvidéki Egyetem: „Véleményem szerint, ahogyan Szerbiában már annyiszor előfordult, most is az történt, hogy a törvény ellenére a szubjektív célok kerültek előtérbe, és a személyem elleni álláspontok kerekedtek felül.”

Az egyetem közleményben reagált az esetre. Eszerint a dékán az összes tanszék számára kérvényt küldött, amelyben kéri, hogy írjanak ki pályázatot Ivana számára. Ezt azonban mindannyiuk visszautasította. Az egyetem hallgatói peticíóval tiltakoznak a tanárnő eltávolítása ellen – egybehangzó véleményük szerint ugyanis remek pedagógus. „Azzal, hogy aláírásokat gyűjtünk, el szeretnénk érni, hogy újra állandó munkaviszonyba állítsák a tanárnőt.”
„Szégyen, semmi más. Egyesek ismerettség útján elérik azt, hogy művelt embereknek felmondjanak.”

Ivana Kovačić munkájának tudományos értékelését a múltban a szerbiai tudományügyi minisztérium a lehető legmagasabb A1 – es elismeréssel értékelte. A tanárnő nem kívánja jogi útra terelni az ügyet. Azt azonban elmondta, jól esik neki, hogy diákjai teljes vállszélességgel kiállnak mellette.

 

Forrás: pannonrtv.com